Новини | 01.06.2017

Изложба на Александър Вълчев: визуална провокация чрез различни изкуства

В салона на БНП Париба в София бе открита изложба на Александър Вълчев – едно ангажирано и търсещо потапяне във формите и пространството на скулптурата. Експозицията включва творби, част от изложбата на художника в галерия „Стубел“ през 2017 г.

Александър Вълчев е художник, скулптор и концептуален артист. За своите творчески търсения той споделя: „Скулптурата е мое верую. За мен тя е най-сложното, всеобхватно и трудно за правене изкуство. Понякога тя е самоцелно абстрактна и основното, което ме интересува, е самото търсене, съпреживяване на процеса на откриване и изследване на форми и пространствени отношения. Друг път е социално ангажирана и с нейните средства правя метафоричен коментар на случващото се около нас. Скулптурата е винаги тук, навсякъде около нас в триизмерен свят, за да придава нов смисъл и нов живот на реалността.“

Александър Вълчев завършва Националната художествена академия, специалност „Скулптура“ при проф. Крум Дамянов, а по-късно и Нов Български университет-специалност „Фотография“. Носител е на престижни награди, сред които „Радиото и комуникациите в 21 век“ - конкурс по повод  „80 години БНР“ (2014), Номинация за награда ESSL за Централна и Източна Европа за 2013, Награда „Гауденц Б. Руф“ за ново българско изкуство (2012), „Родени независими” – конкурс „100 години независима България“ (2009). Печели и стипендия за пребиваване и работа в ”CCN”, Грац, Австрия през 2008 г.  Осъществява около 20 самостоятелни и общи изложби в страната и извън граница – Германия, Австрия, Италия и Словения.

Експозицията може да бъде разгледана в салона на БНП Париба, бул. „Цар Освободител“ № 2 в София до15 юли в делничните дни, между 9 ч. и 18 ч.

Design by Despark - Website Design London