Уважаеми клиенти, за сигурно и удобно управление на вашите спестявания препоръчваме да ползвате следните дигитални канали: електронно банкиране, имейл: customercare_bg@bnpparibas.com, тел. 0700 11 004. Бъдете здрави! От екипа на БНП Париба.

#smartsaving  | 31.03.2020

Как да актуализираме приоритетите по отношение на спестяванията си

Преразглеждането на приоритетите е стъпка, която е желателно да правим периодично, например веднъж годишно, като отчитаме промените във външната среда, които могат да повлияят на нашите планове. Понякога тe ни подсказват, че е дошъл моментът за осъществяване на нашите планове, а друг път е възможно да предпочетем да бъдем по-предпазливи. Как бихме подредили приоритетите си, ако решим да приложим по-сдържан, консервативен подход по отношение на разходите ни. Няколко примера:

Разходи, свързани с хоби, например обновяване на екипировка или оборудване. В зависимост от вашето хоби – ски, сърф или фотография, закупуването на ново оборудване, което много ентусиасти предприемат периодично, струва в най-нискобюджетния си вариант между няколко стотин и няколко хиляди лева. Краят на ски сезона е време на отстъпките в специализираните магазини, но предвид променените обстоятелства е добре да обмислим отлагане с година на закупуване на нова екипировка. А и вероятно старата може да изкара още един сезон.

Подмяна на  автомобила – обмисляме го отдавна? Дали защото семейството се е увеличило, или пък желаем по-висок клас возило. Дори и да разчитаме на висока остатъчна стойност на сегашния ни автомобил, закупуването на нов – директно от вносителя, или втора употреба, ще струва на бюджета ни от няколко хиляди до няколко десетки хиляди. При консервативен подход бихме заделили тези пари настрани, но като отложим покупката – сигурно е, че след шест месеца изборът ни няма да е по-ограничен, но пък заделените за целта средства могат да послужат за покриване на междувременно възникнали непредвидени разходи.

Закупуване на жилище– колкото и да е належащо или дълго планирано, добре е да преценим ситуацията на пазара на жилища. Ако са налице нови фактори, за които е трудно да се прогнозира как влияят на цените, добре би било да изчакаме допълнителни месец-два след нормализиране на ситуацията.

Ако вече сме взели решение да сме по-предпазливи с планираните разходи, заслужава си да положим повече грижи за спестяванията си в перспектива от няколко месеца до следващите две години. Доколкото средствата, предвидени за изброените по-горе разходи, не са инвестиционен капитал в прекия смисъл, за предпочитане е да изберем възможности, при които можем да имаме сигурен достъп до тях в определените от нас моменти.

Срочните депозити остават сигурен и изпитан спестовен инструмент. Още повече че при иновативния продукт „Депозити с бъдеще” на БНП Париба целият процес на избор на оферта, откриване на депозитна сметка и управлението на депозита става онлайн, без да се налага посещение в салона на банката. Така можем да открием депозит без да излизаме от дома си.

Основният ни съвет е да спестявате според определената цел. Бихте могли да откриете отделни депозити със съответните суми и срокове, според предназначението и периода във вашия план. Нашата платформа предлага възможност за избор на срокове и суми на депозита, които максимално съответстват на вашите потребности. Бихте могли също така да избирате между левове и евро за валута на вашия депозит.

В допълнение още три ключови предимства на „Депозити с бъдеще” на БНП Париба:

  • Бързо е – регистрацията отнема около 15 минути;
  • Сигурно е – интуитивната онлайн платформа ви помага на всяка крачка и защитава средствата ви възможно най-добре;
  • Целият процес е безплатен, няма такси за откриване, поддържане на сметка и онлайн банкиране.

Ако се върнем на разгледаните по-горе примери, можете да обмислите откриване на три срочни депозита според предназначението на средствата:

  • Шестмесечен депозит за средствата, предвидени за хоби, пътувания и свободно време;
  • Едногодишен депозит за средствата, предвидени за покупка на нов автомобил;
  • Двугодишен депозит за средствата, предвидени за жилище.

Проверете тук актуалните промоционални предложения на „Депозити с бъдеще“ и се погрижете още днес за вашите спестявания.

 

Design by Despark - Website Design London