Уважаеми клиенти, с оглед на обявеното в страната извънредно положение, моля да ползвате за връзка с нас следните канали за комуникация: тел. 0700 11 004, имейл: customercare_bg@bnpparibas.com, както и електронното ни банкиране (за съществуващи клиенти). Препоръчваме ви да отложите посещенията в банковия салон. Благодарим за разбирането! От екипа на БНП Париба.

#smartsaving  | 17.02.2020

Пет житейски ситуации, за които депозитите предлагат навременен и сигурен достъп до вашите спестявания

В живота има много моменти, за които си струва да пестите. Някои може би вече планирате, докато други идват изненадващо. Как да бъдем подготвени за пет житейски ситуации, в които ще се справим по-добре, ако имаме заделени средства.

1. Стартиране на собствен бизнес

Може би обмисляте тази стъпка, водени от желанието да работите от вкъщи, или пък да се подчинявате единствено на собствените си планове. Е, предприемачеството си има цена и сигурно осъзнавате предизвикателствата. Но с добро планиране те не са непреодолими. Ето няколко съществени неща: ако сте все още в началото, имате идея за бизнес, но все още сте на постоянна работа другаде, заделете средства за стартов капитал – за закупуване на стоки, материали или инструменти, необходими за започване на бизнеса, както и за собствената си издръжка в началния период на несигурност, когато приходите все още няма да покриват всички разходи. Докато се подготвяте за решителната стъпка, заделените вече за целта спестяванията ще ви дадат необходимата решителност и по-голяма сигурност в първоначалния труден период.

2. Раждане на дете

Да кажем, че сте на 35 и очаквате първото си дете. Ще трябва да решите как да балансирате финансите си, за да направите възможни допълнителните разходи за отглеждането на дете. Те започват месеци преди щастливото събитие с реорганизация на жилището и обособяване на детска стая, допълнителни медицински изследвания, избор на медицински екип, ако предпочитате такъв вариант. Но щом сте наясно със семейното планиране, планирането на средствата, свързани с раждането на дете са по-лесната част. Предвидете във времето средствата, заделете ги за тази цел и ги управлявайте с минимални услия.

3. Образованието на децата

Добрият университет и специалността, избрана с оглед търсенето на пазара, могат да помогнат на вашите деца да постигнат мечтите си. Обучението в университет обикновено е съпътствано от съществени разходи. И макар студентските заеми да са едно възможно решение, съществена е разликата, ако Вашето дете има възможност да навлезе в живота след университета без да е обременено със заеми. Някои от разходите са постоянни, а други, като годишните такси за обучение, настъпват периодично. Проучването на разходите за обучение и тяхното разпределение във времето могат да ни дадат идеи как да управляваме заделените за образование спестявания, така че да разполагате с необходимите средства в точно определените моменти. Но най-важното правило е да започнем да спестяваме за тази цел достатъчно рано.

4. Покупка на жилище

Готови ли сте да станете собственик на жилище? Купуването на дом вероятно ще е най-голямата покупка, която някога ще направите. Да, знаем, че за целта има ипотечни кредити, но средствата от тях няма да покрият всички разходи като нотариална такса, местни данъци, ремонт или довършителни работи, обзавеждане и всичко необходимо, за да станете щастлив новодомец. Съветваме ви да заделите в аванс около 20% над сумата, необходима за покупка на самото жилище, за такива разходи.

5. И накрая – непредвидените ситуации

Как да ги управляваме, заедно със свързаните с тях разходи. Въпреки че не можем да предвидим какво ще се случи в бъдещето ни, можем да имаме готовност и за неочакваното. Финансовата сигурност е от съществено значение за успешното управление на житейските събития и това означава да се предвиди как неочакваните разходи, свързани например със загуба на работа или необходимост от спешно лечение, могат да повлияят на нашите финанси. Независимо дали става въпрос за ремонт на автомобилна трансмисия или течащ покрив, тези неочаквани разходи най-вероятно ще бръкнат дълбоко в личния бюджет. Един от начините да бъдете по-подготвени за подобни инциденти е да започнете да спестявате за спешен фонд и да го включите в годишния си бюджет. Отделяйте за целта част от дохода си всеки месец, без значение колко малка е сумата. За разлика от пенсионния фонд или от инвестицията в недвижим имот, ще искате да имате лесен достъп до спешните си средства например под формата на срочен депозит. Дано никога да не ви потрябва, но ако непредвидимото се случи, ще се радвате, че го има.

За всички тези ситуации срочните депозити предлагат още едно предимство – те имат дисциплинираща роля да управляваме разумно нашите спестявания вместо да ги изразходваме за други, по-несъществени цели.

Каквито и да са вашите цели, е добре да знаете, че на пазара има финансови продукти, които ви помагат да пестите удобно и лесно. „Депозити с бъдеще“ е модерен и надежден спестовен продукт, създаден от една от най-сигурните банки в Европа. Откриването на нов депозит може да стане както онлайн, така и в салона на БНП Париба в София, на бул. Цар Освободител 2. Първоначалната онлайн регистрация отнема до 15 минути, а откриването, управлението на депозита и електронното банкиране във връзка с обслужването на спестовния продукт са безплатни.

Изберете от актуалните ни предложения за онлайн срочни депозити в лева и евро и се погрижете за спестяванията си още днес.

 

Design by Despark - Website Design London