Събития | 16.01.2020

С изложба за кинолюбители отбелязваме 20-та годишнина на библиотека „Амаркорд“

„Уловеното време, или 20 години библиотека „Амаркорд“ e съвместната ни кино-литературна изложба с Издателство „Колибри”. За тези години поредицата се превърна в каталог на най-бляскавите фигури в кинематографията, режисурата и актьорското майсторство.

Автор на творбите е художникът Стефан Касъров, а на откриването ефектен контрапункт на заглавието постави интерактивният моноспектакъл на Йоана Буковска-Давидова „Променяне”. Драматизацията е по мотиви от мемоарната книга на Лив Улман „Промяна”. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност.

Ингмар Бергман, Андрей Тарковски, Луис Бунюел, Анджей Вайда, Бернардо Бертолучи, Иржи Менцел, Уди Алън, Мартин Скорсезе, Емир Кустурица, Вернер Херцог, Фолкер Шльондорф, Роман Полански, Никита Михалков, Марчело Мастрояни, Ал Пачино и Лив Улман са само част от славните имена, намерили място в авторитетната библиотека „Амаркорд“, удостоена с наградата „Бронзов лъв“ на Асоциацията на българските книгоиздатели за най-добър издателски проект през 2004 година.

Изложбата насочва вниманието към важни за гилдията годишнини като 120 години от рождението на първопроходника на сюрреализма в киното, испанския визионер Луис Бунюел; 95-ата годишнина от рождението на Марчело Мастрояни, най-обаятелния италиански киноактьор, символ на Златния период на световното кино. Почетени са и „прелестно обсебеният” от изкуството Бернардо Бертолучи, безподобният киномайстор Мартин Скорсезе и на тъжният гений на комедията Уди Алън.

Заглавие на изложбата дава първото българско издание на книгата „Уловеното време” на Андрей Тарковски - един от титаните на световното кино.

Всички творци, намерили място в поредица „Амаркорд“, имат необятен талант, пръскан щедро през годините под формата на виртуозни превъплъщения, незабравими образи и смайващи изповеди с изразните средства на киното. Изложбата е символичен начин да се преклоним пред богатството на техния дух и кураж, пред безсмъртните им усилия да направят света, който обитаваме, малко по-уютен и красив.

Експозицията с пана, съставени от корицата и емблематичен пасаж от текста на съответната книга,  може да бъде разгледана от 14 януари до 14 февруари 2020 г. в работни дни от 9:00 до 18:00 ч. в салона на БНП Париба в София на бул. Цар Освободител 2.

Design by Despark - Website Design London