Уважаеми клиенти, с оглед на обявеното в страната извънредно положение, моля да ползвате за връзка с нас следните канали за комуникация: тел. 0700 11 004, имейл: customercare_bg@bnpparibas.com, както и електронното ни банкиране (за съществуващи клиенти). Препоръчваме ви да отложите посещенията в банковия салон. Благодарим за разбирането! От екипа на БНП Париба.

Събития | 24.10.2019

„Да извадиш от забвение“ – изложба с непознати творби на Иван Иванов-Иванич

На 22 октомври в Салона на БНП Париба в София бе открита изложбата "Да извадиш от забвение", която представя непознати творби на именития художник Иван Иванов-Иванич. Куратор на изложбата е професор Аксиния Джурова. Събитието е съвместна инициатива на БНП Париба и френско-българската асоциация "АРТАВЕНИР".

Представената колекция е предоставена изцяло от наследниците на художника. Тя е една прецизна извадка от запазеното до днес впечатляващо изкуство на един от учениците на Иван Мърквичка и възможност да бъде извадено от забвение неговото творчество, доскоро достъпно предимно за частни колекции и специалисти.

„Обичам с необикновена сила изкуството...”, така завършва автобиографията си родения през 1879 г. в град Видин художник Иван Иванов-Иванич. Той учи в класа на проф. Иван Мърквичка в Държавното художествено рисувално училище. След това заминава за Букурещ, където завършва Академията по изкуствата. През 1919 г. е сред основателите на Дружеството на независимите художници. Умира през 1966 г. в София.

За Иван Иванов може да се каже, че е от така нареченото „фронтово поколение“, минало през трите войни в началото на XX  век – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война - отразило бойните действия в акварели, рисунки и масло. Характерни за творчеството на Иван Иванов са битовите композиции и пейзажите. Пазарите, с тяхната пъстрота и колоритни образи, са му любима тема. С еднакво майсторство той създава монументални сцени, запечатали стотици динамични образи по пазари и кръстопътища, и нежни акварели с пътеписно звучене.

Изложбата „Да извадиш от забвение“ може да бъде разгледана до 5 ноември всеки делничен ден от 09.00 до 18.00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2). 

Design by Despark - Website Design London