Събития | 07.02.2019

БНП Париба участва в „Нощ на идеите София 2019“

На 31 януари София за пръв път се включи в мащабната инициатива на Френския институт в Париж „Нощ на идеите“. Четвъртото издание на събитието е посветено на темата „С лице към настоящето" и се провежда паралелно в над 50 държави по света.

Фокусът на „Нощ на идеите София 2019“ са „Космоса, климатичните промени и кръговата икономика“. БНП Париба представи част от изложбата „Климатът на 360°“ на CITÉ DES SCIENCES ET DE L'INDUSTRIE, осъществена с подкрепата на Фондация БНП Париба. С най-новите научни данни и анализи, тя разказва по достъпен начин за промените в климата и ролята на човешката дейност за ускоряването на този процес.

Освен „Климатът на 360°“, присъстващите имаха възможността да разгледат щандове с космическа апаратура и храна, както и скафандъра на легендарния български космонавт Александър Александров. Той участва в последвалата прожекцията на филма „Тома Песке – Космическият пратеник“ дискусия с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре, заедно с проф. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

Прожекцията на друг филм - „Щпицберген – вахта за климата“ (2018 г.), копродукция на Националния център за научни изследвания, Франция, зададе тема за дискусия с френския академик и климатолог Ерве Льо Трьо.

Програмата на „Нощ на идеите София 2019“ включваше още кръглата маса „Кръговата икономика в думи и картини“ и откриването на изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“, която представя снимки на различни географски обекти, снимани от космоса. След 1 февруари 2019 г. тази изложба може да бъде разгледана на оградата на Френското посолство.

В България събитието се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, в партньорство с Европейската космическа агенция (ESA), Националния център за научни изследвания - Франция, Българската академия на науките, Института за космически технологии и изследвания към БАН и Столична община, и е подкрепено от БНП Париба, Thales Group,  Bulgaria Air и Тelus International.

И макар първата „Нощ на идеите София 2019“ да отлетя неусетно бързо с увлекателната си програма, то значимите идеи и перспективи, които програмата й повдигна ще продължат да провокират размисъл, а и действия, през цялата година.

Design by Despark - Website Design London