Събития | 16.11.2018

Смърфовете на 60 години – изложба в салона на БНП Париба

До 23 ноември в Салона на БНП Париба в София може да бъде разгледана изложбата „Смърфовете на 60 години!“, която отбелязва кръглата годишнина от появата на любимите герои. Тя е организирана от Генерална делегация Валония – Брюксел, съвместно с БНП Париба – Клон София, и е част от програмата на „Дните на Белгия в България“.

Смърфовете, с които са израснали няколко поколения деца, са измислени през 1958 г. в Брюксел от Пиер Кюлифор, известен с псевдонима си Пейо. Първоначално историята на любимите сини създания излиза като част от друг комикс, публикуван в списание „Спиру“. Неговият сюжет се развива през Средновековието, а сините човечета са създатели на една омагьосана флейта.

Очарователните малки герои набират популярност, а през 1963 г. се появява самостоятелен комикс, посветен на приключенията им. Историята носи заглавието „Черните смърфове“. През следващите десетилетия за живота на Татко Смърф, Смърфиета, Гаргамел и всички обитатели на чудния горски свят, започват да разказват илюстровани книги, анимационни сериали, пълнометражни филми, включително 3D версия, радиопиеси, компютърни игри, безброй фигурки и детски играчки.

Големият международен успех на Смърфовете обаче идва с анимационната поредица на компанията на Хана-Барбара, която се разгръща в 8 сезона и 272 епизода. Тя разразява същинска „смърфомания“, която трае и до днес. За продължението на историята след смъртта на Пейо през 1992 г., който бил уверен, че творението е колкото негово, толкова и на най-верните му почитатели, се грижи неговото семейство. Синът му Тиери ръководи студиото, което измисля новите смърфски случки, а дъщеря му Вероник се грижи за публичния образ и авторските права.

На официално откриване на изложбата на 14 ноември в Салона на БНП Париба присъстваха Посланикът на Валония-Брюксел Н. Пр. Ерик Поп, Посланикът на Кралство Белгия в България Н.Пр. Франсоа Бонтан и директорът на БНП Париба за България Кристоф Деру.

Изложбата „Смърфовете на 60 години!“ може да бъде разгледана всеки делничен ден между 09:00 и 18:00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2).

Design by Despark - Website Design London