Открийте своя първи депозит в БНП Париба и ще ви подарим ваучер за книги на стойност 30 лв.
За да го получите, използвайте промо код Bonus30cl при онлайн регистрацията. Научете повече тук.

Събития | 15.11.2018

Мистерията на разрастващите се тропици

На 29 октомври БНП Париба - клон София, Фондация БНП Париба и Катедра "Климатология, Хидрология и Геоморфология" към Геолого-географски факултет на Софийски университет организираха съвместно уъркшопа „Мистерията на разрастващите се тропици“. Той се проведе в Конферентната зала на СУ "Св. Климент Охридски" и бе воден от климатолозите проф. Валери До и Хулиан Виямайор Морено, изследователи на субтропичното явление клетката на Хедли - мащабна тропическа циркулация на въздуха, която обхваща половината планета.

Сушата засяга повече хора в световен мащаб от което и да било друго природно бедствие. За последните 30-40 години учените наблюдават зачестяване на сушите в области като западните части на субтропична Южна Америка, най-южните части на Австралия и Северна Америка, и Средиземноморието в сравнение с предходни исторически периоди.  А субтропичният климат е пряко свързан с движението надолу на клетка на Хедли.

През последните десетилетия клетката на Хедли се е разширила към полюсите, изменяйки дъждовните сезони и увеличавайки субтропичната суха зона, особено в Южното полукълбо. Очаква се тези тенденции да продължат да се развиват през 21 век. Днес академичната общност отчита експанзията на клетката на Хедли, но все още не познава добре нито нейния механизъм, нито може да предвиди дългосрочния обхват на явлението.

Мащабният изследователски проект THEMES, подкрепен от Климатичната инициатива на Фондация БНП Париба, има за цел да реконструира развитието на явлението през последните столетия и паралелно да изучи как климатичните промени допринасят за разширяването на клетката на Хедли. Проф. Валери До (Laboratoire des sciences du climat et de l'environnement (LSCE/IPSL, CNRS/CEA/UVSQ)) е водещ изследовател на проекта, а д.п.н Хулиан Виямайор Морено (Laboratoire d’océanographie et du climat/IPSL, UPMC/CNRS/MNHN/IRD) е част от екипа.

По време на уъркшопа „Мистерията на разрастващите се тропици“ те разказаха подробности за работата си, актуалните резултати от направените до момента изследвания и очакваните ползи от напредъка на проекта. Една от тях е значително подобряване на точността на климатичните симулации до 2100 г.

„Мистерията на разрастващите се тропици“ се провежда паралелно с тематичната изложба КЛИМАТЪТ НА 360°, която може да бъде разгледана всеки делничен ден* между 09:00и 18:00часа в Салонана БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2).

*В периода 14 - 23 ноември изложбата временно няма да бъде достъпна заради друго събитие в пространството.

КЛИМАТЪТ НА 360° е изложба на CITÉ DES SCIENCES ET DE L'INDUSTRIE, пространство на Universcience. Изложбата се осъществява с подкрепата на Фондация БНП Париба и в партньорство с Програма „Околна среда“ на ООН, Посолство на Франция в България, Френски институт в България и Столична община.

 

За Фондация БНП Париба

Фондация БНП Париба е основана под егидата на Фондация Франция и вече 30 години има ключова роля в сферата на корпоративната социална отговорност и насърчава инициативи, свързани с корпоративна филантропия във всички части на света, където групата БНП Париба има дейност.

Дейностите, подкрепяни от Фондация БНП Париба, са насочени към насърчаване на иновативни проекти, посветени на културата, социалното включване и околната среда. Фондацията се стреми да осигури оптимална подкрепа на своите партньори чрез дългосрочен ангажимент, добър диалог и лоялни отношения, основани на доверие.

 

За Климатичната инициатива

Фондация БНП Париба развива своята програма Климатична инициатива от 2010 г. насам. Тя е филантропска програма, посветена на подобряване разбирането на климата, климатичните дерегулации и измерването на последствията за околната среда. С бюджет от 6 милиона евро за период от три години (2017 г. – 2019 г.) Климатичната инициатива ще финансира 8 изследователски проекта. Те ще бъдат избрани от международна научна комисия, в чиито състав влизат доказани учени като Филип Жиле, Джоана Хай, Жан-Паскал ван Иперселе, Томас Стоукър, Рикардо Валентини, Корин Льо Кере, Франк Куршан, Като цяло с инициативата са ангажирани 178 изследователи, професори и инженери от 73 университета и изследователски центрове на пет континента.

Design by Despark - Website Design London